Sunday, September 03, 2006

Bye bye Emmay, hello Oracle!

Hoi iedereen,

Het grootste nieuws van de afgelopen weken: Die baan bij Oracle (zie vorige blog), die heb ik zelf maar aangenomen ;-).

Had het de laatste tijd wat minder naar mn zijn bij EmmayHR. Het werk op zich was nog steeds erg leuk, maar de managers lieten te wensen over. Zal er niet te veel over uitwijden, heb een goed gesprek gehad met een van de associate directeuren dus denk wel dat het binnenkort (als ik weg ben) beter gaat. Rond diezelfde tijd kreeg ik dus te horen over die baan bij Oracle. Ik dacht eerst dat het om "dom" vertaalwerk ging, maar dat viel dus wel mee. Wat is namelijk het geval? Oracle heeft de afdeling inkoop uitbesteed aan een bpo in Bangalore.

Wat is een bpo? BPO staat voor Business Process Outsourcing, vrij vertaald: Werk Proces Uitbesteding. Het uitbesteden van werk is op zich niet nieuw: Veel bedrijven besteden bijvoorbeeld het schoonmaken uit naar een schoonmaakbedrijf.
Bijna alle processen die niet met managen te maken hebben kun je uitbesteden. Een goed voorbeeld zijn callcenters. Het maakt op zich niet uit waar de persoon zit die de telefoon opneemt. Als je een probleem hebt met UPC (is dat nog steeds zo'n zooitje?!) en je belt de klantenservice dan wordt je doorverbonden naar iemand in het callcenter in bijvoorbeeld Nijmegen, ongeacht waar in Nederland je vandaan belt.

Wat ook kan, en wat veel bedrijven doen, is mensen in een ander (goedkoper!) land de telefoon op laten nemen. Zolang de mensen getraind zijn en de taal beheersen is er geen probleem. Voor Nederland is het een beetje lastig om veel uit te besteden (niemand buiten Nederland spreekt Nederlands), maar vooral Amerika en Engeland doen het veel. En dat is ook waar Bangalore bekend om is: de bpo's. Er zijn hier duizenden getrainde Indiers die callcenter werk doen voor bedrijven uit Amerika en Engeland. Ze worden getraind in het product, en ook accent. Praten dus met een perfect Engels of Amerikaans accent. Het voordeel is dat het relatief goed verdient. Het werk kan gedaan worden door mensen die net van de middelbare school afkomen en in verhouding verdient een callcenter baan meer dan een starter in een "echte" baan. Het grote nadeel is dat ze in shifts werken want ze moeten tijdens de Engelse en Amerikaanse werkuren werken. En het gebeurt heel veel dat ze de ene week Engels werken, dan weer Amerikaans, dan weer Indiase tijden. Kortom: bioritme compleet in de war en geen sociaal leven. Daarnaast zijn het veel klachten die binnenkomen dus de hele dag zeurende / schreeuwende mensen aan de telefoon.

Anyways, dit is niet wat ik ga doen, maar een voorbeeld van werk uitbesteden. Ik geloof dat de ABN-AMRO ook callcenter werk naar India heeft uitbesteed. Naast callcenters kun je ook andere "niet-stem" processen uitbesteden. In banken bijvoorbeeld: het overschrijven van geld van rekening 1 naar rekening 2 wordt gedaan in de backoffice van een bank. Iemand achter de schermen dus. Wederom maakt het niet uit of die persoon in het kantoor in Nederland zit, of in India. Ook de belastingformulieren van Nederland worden deels in India verwerkt.

Oracle heeft ook verschillende processen uitbesteed, een daarvan is de inkoop. Mensen in Nederland voeren in hun computersysteem in dat ze iets willen bestellen (bijvoorbeeld pennen of copieer papier) en ik krijg die order binnen in mijn computer in India en zorg dat het gedaan wordt. Hetzelfde gebeurt voor orders vanuit andere landen in Europa, Amerika en Azie. Het grote voordeel is dat er altijd wel iemand is die het werk kan doen als persoon A er niet is. Ik ben bijvoorbeeld ook back-up voor Duitsland en Frankrijk en momenteel is er een vrouw uit Polen die voor het Nederlandse proces werkt.

Dit is wat ik er tot nu toe van begrepen heb, de 18e begin in dus dan kan ik er meer over vertellen.

Bij Emmay vonden ze het erg jammer dat ik wegging, vooral omdat ik niet echt een opzegtermijn kon werken. Ik moet namelijk opnieuw een visum aanvragen dus as woensdag is mijn laatste dag. Deze keer niet naar Nederland, maar Thailand. Blijkbaar kan dat ook en ticket is een stuk goedkoper. Bovendien kan Arun ook mee, superleuk dus!

Woensdagnacht vertrekken we en Arun komt op dinsdag terug, ik op donderdag. Dan heb ik een lang weekend en maandag dus beginnen.

Voordat we gaan is het eerst nog Onam, een feestdag uit Kerala. Het verhaal is ongeveer als volgt: Lang lang geleden werd Kerala geregeerd door een koning, genaamd Mahabali. Hij was een erg goede koning en super geliefd. Het was overal bekend dat hij zo'n goede koning was en dat nieuws bereikte ook de goden. De goden, bang dat hij meer geliefd zou worden dan zij, wilden daar iets aan doen. Vishnu (1 van de 3 "hoofdgoden") veranderde zichzelf in een dwerg (genaamd Vamana) en bezocht Mahabali. Mahabali, vriendelijk als altijd, zei dat hij 1 wens mocht doen. Vamana wenste 3 stappen land: alles wat hij in 3 stappen kon overlappen zou van hem zijn. Mahabil stemde daarmee in en plotseling begon Vamana te groeien tot hij met 1 voet de hemel kon beslaan, 1 voet de onderwereld en omdat Mahabali niet wilde dat hij de hele aarde zou vernietigen met zijn voet bood hij hem zijn hoofd aan voor de laatste stap. Vamana stapte inderdaad op zijn hoofd en trapte daarmee Mahabali de onderwereld in. Omdat Mahabali zo'n geliefde koning was gaf Vamana hem toestemming on 1 keer per jaar op aarde terug te keren om samen te zijn met zijn volk. En dat is wat er tijdens Onam wordt gevierd: de terugkeer van Mahabali op aarde.

Dit feest wordt alleen in Kerala gevierd en daar duurt het 10 dagen. Er worden allerlei versieringen aangebracht, nieuwe kleren gekocht en in de huizen worden bloemenpatronen gemaakt op de grond met verschillende soorten en kleuren bloemen. Dinsdag, de 5e, is de belangrijkste dag en die dag gaat iedereen in witte kleding gekleed. Ik heb vandaag van Arun een witte met goude saree gekregen die ik dinsdag zal dragen. Gaan die dag samen lunchen in een restaurant dat gerund wordt door Mallu's (zo heten de inwoners van Kerala). Heb er nu al zin in :-).

Leuke week dus voor de boeg en ja, we zullen foto's maken!!!

Liefs!!!

2 comments:

 1. Ha Sanne, gefeliciteerd met je nieuwe baan, LEUK!!!
  Groet TV

  ReplyDelete
 2. Hey Sanne , gefeliciteerd met je nieuwe baan. Enne UPC?? Tjaaaaa laten we het daar maar niet over hebben :-)

  Enne tis je geraden dat je allemaal fotos gaat maken. Anders kom ik je persoonlijk opzoeken;-)

  Ga je eigelijk nog naar nederland aan het einde van het jaar??????

  Liefs

  Jeroen

  ReplyDelete