Thursday, February 23, 2006

Het land van....

Hoi allemaal,

Zoals gezegd heb ik met de Nederlandse klas "Het land van" van Baas B/Lange Frans behandeld. Eerst hadden ze een test (erg goed gemaakt over het algemeen!) en daarna hebben we meer dan een uur besteed aan het lied. Voor de mensen die het niet kennen: het is een beetje als 15 miljoen mensen, het gaat over Nederland en zijn gebruiken/gewoonten. Arun heeft van mijn moeder het boek "The Undutchables" gekregen en ook dat heb ik gebruikt om ze een culturele training te geven. Alle belangrijke dingen werden besproken in het lied: Pim Fortuin, Theo van Gogh, Johan Cruyff, Abe Lenstra. Maar ook de rellen tussen Ajax en Feyenoord, het eten om 6 uur, op tijd komen, veel verschillende culturen, enz.

Mijn studenten vonden het erg leuk, maar geloof dat ik ze wel een beetje afgeschrikt heb. Zo werden ze erg ongerust bij de gedachte dat wij brood eten tijdens lunch (en geen rijst/warme maaltijd). Ik vertelde dat ik in verschillende bedrijfskantine's heb gewerkt, maar dat de meesten toch echt alleen soep en snacks hadden als warm eten. Ook schrokken ze ervan dat de winkels om 6 uur dicht zijn, uitgezonderd koopavond. Hier zijn de meeste winkels in ieder geval tot 9 uur open, vaak ook tot 10 of 11. En 7 dagen per week, niet dat ze op zondag dichtzitten zoals bij ons. "Maar wanneer winkel je dan?" was de vraag. Euh... op die donderdagavond en zaterdag, samen met miljoenen andere mensen. "Ok....". Eten om zes uur vonden ze ook maar raar, hier eten ze niet eerder dan een uur of tien. Eentje kwam op het slimme idee om dan maar gewoon elke dag in een restaurant te eten. Want die zouden toch wel tot middernacht open zijn? Nee dus. Ik vertelde ze dat in veel restaurants de keukens tussen 8 en 9 sluiten.
Dan over de voetbalrellen, dat begrepen ze op zich wel. Ook wel het Nederland-Duitsland gevoel, dat hebben zij hier met Pakistan. Wat ze weer totaal niet begrepen was het "koekje bij de koffie". Ik legde uit dat als je op bezoek komt bij een Nederlander (wel eerst een afspraak maken!) je de vraag krijgt of je koffie wilt. Zeg je ja, dan krijg je daar een (1) koekje bij. De koekjes worden gepresenteerd in een trommel en na het uitdelen gaat de trommel dicht en in de kast. Dat vonden ze al idioot, maar het werd nog erger. Stel je voor dat je met 6 mensen bent en 5 nemen koffie en jij niet, dan krijg jij dus ook geen koekje. Geen koffie is geen koekje! Eerst dachten ze dat ik een grapje maakte, maar nee... bittere ernst :-P.
Dit vind ik zelf ook een van de leukste dingen, door dat boek en door de lessen leer ik steeds meer over de Nederlandse cultuur. Soms lees ik dingen in dat boek dat ik denk: Nee... nou overdrijven ze wel een beetje! Maar ik moet eerlijk bekennen dat ze meestal wel gelijk hebben (schaam, schaam).

Ook het integratiebeleid heb ik kort behandeld. Toevallig had ik (voor de gein, geen concrete plannen!) afgelopen weekend op internet opgezocht wat we zouden moeten doen als Arun en ik allebei in Nederland willen wonen. Zeg maar gerust dat dat zo ongeveer onmogelijk is. Zelfs al zouden we hier in India al 10 jaar getrouwd zijn, dan nog moet ik eerst naar Nederland en een baan vinden met een minimum netto inkomen van 1300 euro per maand. Ook moet ik (omdat ik een 'terugkeerder' ben) weer minimaal 5 maanden in Nederland wonen en dat contract met die 1300 euro moet voor minimaal 1 jaar zijn. Pas dan kan de eigenlijke procedure beginnen. Wij moeten 'bewijzen' dat we een gezin vormen / bij elkaar horen. Arun moet ik weet niet hoeveel documenten inleveren en volgens de nieuwste plannen moet hij hier in India reeds zijn inburgeringcursus + examen doen. Alles bij elkaar kan deze hele procedure soms wel 2 jaar (!!) duren en zolang Arun in procedure is komt hij niet in aanmerking voor een toeristenvisum en ik moet in Nederland blijven omdat ik anders geen Nederlands contract heb. Argh! Ik weet wel waarom die regels er zijn, maar dat ze zo streng zouden zijn zelfs als je getrouwd bent... dat wist ik niet. Bovendien behoort India tot 1 van de 5 voorheen 'probleemlanden'. Probleemland omdat er in het verleden veel problemen waren met documenten uit India (registratie is niet zo goed geregeld overal... mensen worden bv niet ingeschreven na geboorte en dus geen geboorteakte. Of documenten worden vervalst). Officieel zijn de probleemlanden in 2004 afgeschaft, maar wat ik van de site (buitenlandepartner.nl) kon opmaken trekken een aantal gemeenten in Nederland zich daar niks van aan en weigeren ze systematisch documenten uit dat land.

Een goede optie is de zogenaamde België-route. Hierbij vestig je je eerst in België (waar de regels niet zo achterlijk streng zijn) en na een half jaar inwoner van België wordt je EU-burger en kan je dus naar Nederland verhuizen. We zullen zien... Andersom is het trouwens niet moeilijk. Ik kom altijd wel in aanmerking voor een toeristenvisum en ook een werkvergunning is relatief eenvoudig te verkrijgen. En mochten Arun en ik gaan trouwen dan krijg ik een verblijfsvergunning. Automatisch, zonder verder gedoe.

Vanochtend hebben we trouwens officieel ons huis ingewijd. De mensen die mij al volgen sinds mijn eerste weken in Sri Lanka kunnen zich misschien nog wel de melk-ceremonie herinneren die de Aiesec'ers hadden bij de opening van hun nieuwe kantoor (melk koken totdat de melk overkookt). Precies hetzelfde hebben wij vanochtend gedaan. Uiteraard moet dat allemaal op bepaalde astrologisch verantwoorde tijden en nadat we dat nagevraagd hadden bleek de beste tijd donderdagochtend tussen 7.30 en 8.00 uur. Dus... op tijd eruit en koken maar! Gisteren van een vriend een gaststel geleend en een pan gekocht en vanochtend de melk gehaald. Gasstel en pan goed schoongemaakt, melk koken en alles onder toeziend oog van 2 Hindu Goden, Ganesha en Krishna. Toen de melk gekookt had eerst 1 beker melk aan de Goden geofferd en daarna zelf allebei een beker melk gedronken. Vanaf nu mogen we ook koken in huis, dat mag dus niet totdat je deze ceremonie hebt gehad! We hebben alleen nog geen koelkast of eigen gaststel en ook nog geen maid trouwens dus voorlopig bestellen we elke avond eten.

Ok... ik moet er vandoor, mijn Nederlandse les voor morgen voorbereiden. Vanochtend eerst 2 uur Frans gegeven (nieuwe klas), vanavond 2 uur Duits en morgenvroeg 3 uur Nederlands. En daarnaast spreek ik Engels en probeer ik Hindi te leren. En oh ja, ik gebruik ook nog regelmatig Sri Lankese woordjes. Niet gek dus dat ik af en toe geen idee meer heb welke taal ik spreek :-).

Liefs!

3 comments:

  1. Hoi schat,

    Laat de vader van deze strenge, doch rechtvaardige, in diverse talen lesgevende juffrouw Sanne,nu een (klein) foutje hebben ontdekt:
    Het is natuurlijk www.buitenlandsepartner.nl (dus met een 's') maar een kniesoor (leg dat woord ook maar eens uit aan die Indiers) die daar op let!

    Kus kus, ook van Wilma, Jan.

    ReplyDelete
  2. Ik moest erg lachen om het eerste stukje. Dat over de tradities hier. Het zijn dingen die je hier als normaal ziet en er verder niet over nadenkt. Maar dit in de ogen van buitenlanders toch wel vreemd moet lijken. Ik had die gezichten van je leerlingen wel willen zien:-)Ik moest ook gelijk denken aan de reclame van verkade met "koekje erbij?" Volgens mij weten ze ook niet wanneer je een geintje maakt en wanneer niet hihihihi

    Verder wens ik jullie heel veel woon plezier in jullie nieuwe huis.

    Liefs

    ReplyDelete