Saturday, September 29, 2007

Fashionshow

Hoi Allemaal,

Vandaag was de fashionshow van designster Namrata G. Na een keer maten opnemen, 2x passen en oefenen met lopen was het vandaag zover: samen met 9 andere expat-modellen (bijna allemaal van Oracle) en een aantal Indiase mochten we de kleding showen.

Om 8 uur ('s ochtends ja...) moesten we in de studio zijn voor ons haar en make-up, erg leuk! Tegen half 12 waren we in het Park hotel waar we nog een keer konden oefenen en een half uur later begon het echt.
In de eerste ronde droeg ik een groene kurta met een bruine soort bikinitop daaronder. In de tweede ronde een "harem" broek (erg wijd, lijkt bijna een rok) met een goudkleurige top en in de 3e ronde een salwar-kameez. Tussendoor moesten we dus steeds omkleden wat, vooral de laatste keer, best stressvol was. De show ging erg goed, zie hieronder een aantal foto's.
Over een paar uurtjes vertrekt onze vlucht naar Delhi, woensdagmorgen zijn we weer terug!


Liefs, ook van Arun!

De kurta:

Op de "catwalk":


Samen met Bahar, collega en vriendin uit Turkije in onze harem-broeken


De goudkleurige top (vond hem zelf erg mooi):


In de salwar-kameez:


Monday, September 24, 2007

We hebben gewonnen!

Hoi allemaal,

India heeft de worldcup 20-20 cricket gewonnen! Na een zinderende finale tegen Pakistan, zojuist gespeeld. Afgelopen zaterdag moesten "we" (zie hoe leuk in India vind, zolang het maar niet over bankpasjes of straathonden gaat ;-) tegen Australië. Australië is zo ongeveer het Brazilië van cricket dus iedereen werd al helemaal gek toen we daarvan wonnen. Vandaag moesten we tegen Pakistan en dat is ongeveer hetzelfde als Nederland-Duitsland.

De wedstrijd begon om half 6 en vanaf dat tijdstip zat/stond half Oracle in de kantine tv te kijken. Ikzelf ook. India scoorde 157-5 (dit betekent 157 runs, maar 5 spelers uitgespeeld - zie de spelregels hieronder). Niet echt een geweldige score (we scoorden 188 tegen Australie) en Pakistan had dus een goede kans om te winnen.

Het 2e deel van de wedstrijd heb ik niet kunnen zien want moest nog iets doen op het werk en ook nog van werk naar huis komen. Het was opvallend rustig op straat: normaal doe ik er 3 kwartier tot een uur over (met regen 1,5 uur), maar vandaag was ik er binnen 30 minuten! Toen ik thuis kwam zag ik nog net de laatste "over". Pakistan had nog 6 ballen en ze hoefden nog maar 12 punten te scoren. Wel waren er al 9 spelers uitgespeeld en als je er 10 uitspeelt dan win je ook.

De eerste bal was 0 punten. Dus goed voor India. De tweede bal was 6 punten, erg slecht voor India: Pakistan had nog 4 ballen en hoefde nog maar 6 punten. De derde bal vloog hoog de lucht in en... WERD GEVANGEN! Dat betekende dat de 10e speler werd uitgespeeld van Pakistan en India dus won!! Meteen renden mensen de straat op hier om vuurwerk af te steken en denk dat het netwerk ook plat lag want kon de eerste 2 minuten niet sms'en.

Iedereen dus blij hier, cricket is volkssport nummer 1 dus het is nu net zoiets als dat Nederland de WK voetbal zou winnen. Erg leuk om mee te maken.

Voor de geinteresseerden, de regels voor cricket:

Cricket wordt gespeeld op een rond veld met een diameter van tussen de 114 en 160 meter.
Rondom het uiteinde van het veld ligt een touw dat van belang is bij de puntentelling.
In het midden van het veld is de “pitch” en hier gebeurt het allemaal. De pitch is 20 meter lang en 3 meter breed. Aan elk uiteinde van de pitch staan 3 paaltjes in de grond, deze 3 paaltjes samen heten een “wicket”.

Een cricketteam bestaat uit 11 spelers en voor de wedstrijd begint wordt er getost. De winnaar mag kiezen of ze eerst aan slag willen (batten) of eerst het veld in willen (fielden). De field partij staan met z’n elven in het veld en de bat partij met 2; bij elke wicket staat 1 batsman.

Eén persoon van de field partij, de “bowler”, gooit de bal naar de batsman (van de andere partij dus) die aan de andere kant van de pitch staat. Het gooien moet op een bepaalde manier gebeuren; vanaf een bepaalde lijn en je moet je arm recht houden. Er wordt dus over een lengte van 20 meter gegooid; van de ene kant van de pitch naar de andere. De bedoeling is dat de batsman de bal wegslaat want zo kunnen er punten gescoord worden.

Elke keer dat de bal ver genoeg weggeslagen wordt dat de batsman van de ene wicket naar de andere kan rennen krijgt de partij 1 punt (run). Er zijn 2 batsmannen en ze moeten elkaar kruisen. Dus als batsman 1 bij de wicket aan de linkerkant van de pitch staat en batsman 2 bij de wicket aan de rechterkant moeten ze als het ware elkaars plaats innemen om een run te scoren. Als de batsman zo hard slaat dat de bal het touw raakt dat rondom het veld ligt, dan krijgen ze automatisch 4 runs. Als de bal zonder de grond te raken in 1 keer over dat touw vliegt (dus het veld wordt uitgeslagen), krijgen ze 6 runs.

Elke bowler mag 6x werpen, dit wordt een “over” genoemd. Na elke over wordt er gewisseld; er komt een andere bowler en ook wordt er van wicket gewisseld. Als er eerst van links naar rechts werd gegooid dan wordt er nu van rechts naar links gegooid. Let op: er wordt dus niet van TEAM gewisseld, alleen van BOWLER. Als India besloten heeft om te fielden dan blijven ze dat doen totdat ze uit zijn, dan pas wordt er gewisseld tussen de teams. India wordt dan slag en de tegenpartij wordt field. In deze worldcup heeft elk team 20 overs. In totaal wordt er dus 120 keer geworpen (20x6 ballen per over).

Tegen Engeland scoorde India 6 "sixes" in 1 over, dat is echt onvoorstelbaar goed. Kijk maar op: http://www.youtube.com/watch?v=ZZo7M5UYwmw&mode=related&search

De slagpartij probeert dus zoveel mogelijk punten te scoren en de fieldpartij probeert om de batsmannen uit te spelen. Er zijn 4 manieren:

1). De bowler gooit de bal, de batsman raakt hem niet en daardoor raakt de bal de wicket achter
de batsman. Dit is een “Out Bowled”.
2). De batsman blokkeert de wicket met zijn lichaam zodat de bal de wicket niet kan raken. Dit is niet toegestaan en wordt een “Out LBW (LegBefore Wicket)” genoemd.
3). De batsman slaat de bal, maar iemand van de field partij vangt hem. De “Out Caught” en
4). Wanneer de batsmannen aan het rennen zijn tussen de wickets om runs te scoren en de fieldpartij gooit de bal tegen de wicket voordat de batsman er is dan is deze uit en dit is de “Out
Run Out”.

De batsman die uit is moet het veld verlaten en wordt vervangen door een andere (vaak minder goede!) speler.

Er wordt gewisseld van team zodra er 20 overs zijn gegooid door de field partij of zodra de field partij 10 van de 11 batsmannen heeft uitgegooid. De regel van de 20 overs geldt voor deze world cup, er zijn ook cricket matches waarin ze zoveel mogen werpen als ze willen en er wordt pas gewisseld als er 10 van de 11 batsmannen uit zijn. Deze wedstrijden kunnen letterlijk dagen duren!

Als je cricket op t.v. kijkt dan laten ze onderin beeld de score zien. Als je 183/3 ziet staan, dan betekent dat dat er 183 runs gescoord zijn en dat er al 3 batsmannen uitgespeeld zijn. Bij de overs zal iets staan van “12.3”, dit betekent dat er al 12 overs geworpen zijn en dat ze nu
bij de 3e bal van over nummer 13 zijn.

Partij 1 zet dus het doel voor partij 2. Als partij 1 na 20 overs een score heeft van 150 runs, dan moet partij 2 dus 151 scoren. Doen ze dat, dan winnen ze. Doen ze dat niet, dan verliezen ze.



Pakistan had dus bijna gewonnen (ze hoeften nog maar 6 punten en hadden nog 4 ballen), maar omdat de 10 spelers uitgespeeld waren won India alsnog!

En nog even mijn favo moment van de worldcup: Het einde van India-Australie. India weet al dat ze gaan winnen dus 1 van de spelers is aan het dansen op het veld:

http://www.youtube.com/watch?v=0dnidqGXd1E

Friday, September 21, 2007

Wat vakantiefoto's van Nederland



Arun op de boot van Laura / Arun on Laura's boat




Arun in de sneeuw / Arun in the snow



Diner in Harderwijk / Dinner in Harderwijk



Bij het Louvre in Parijs / Next to the Louvre in Paris



Voor de bruiloft van Maaike en Sebastiaan / For the wedding of Maaike and Sebastiaan

Robinsky

Voor bijna 10 dagen hebben we een hond in huis gehad, Robinsky. Robinsky is de (ex-straat)hond van een Poolse collega en aangezien zij en haar man op vakantie gingen, hebben wij op de hond gepast.

Ze vertrokken al toen ik nog in Nederland zat (moest weer terug voor een nieuw visum) dus zolang was Robbie ondergebracht bij de dierenarts. Ik had de dierenarts 's middags opgebeld om te vragen of ik de hond die avond kon ophalen. Hij was op dat moment onderweg, maar zou om 7 uur terug in de praktijk zijn. Ik een taxi gebeld (wilde niet met de hond in een ricksjaw) en iets na 7'en was ik bij de dierenarts. Hij stond al bij de deur en het eerste wat hij vroeg is waar de hond was. Euh.... "Die had u toch?". "Ik heb helemaal geen hond, die heb jij toch? Hij is toch ziek??". Bleek dus dat hij had begrepen dat ik doorverwezen was door Monika en Gunjan (zo heet haar man) en dat ik zelf een zieke hond had. Robinsky was in het huis van zijn assistent, een half uur rijden verderop. Omdat ik weinig zin had om de volgende dag te gaan, zijn assistent en ik in de taxi gestapt en hebben we Robinsky opgehaald. Door de nodige files onderweg was ik uiteindelijk om 9 uur thuis...

Ik had bedacht dat ik iets eerder uit zou stappen zodat Robinsky meteen zijn avondwandeling had gehad. Even schoot het door me heen dat ik geen plastic zakje bij me had. En dat ik toch wel de drollen op moest ruimen. Maar toen herinnerde ik me weer hoeveel straathonden er rondlopen en die poepen ook niet allemaal bepaald netjes in de goot. Om maar te zwijgen van alle mensendrollen (!!!) die je tegenkomt omdat er mensen zijn die denken dat Bangalore 1 groot openbaar toilet is....

Enfin, Robbie en ik dus naar huis gewandeld, maar dat was iets minder relaxed dan ik verwacht had. Had namelijk totaal geen rekening gehouden met de straathonden die Robbie als een indringer zagen en hem dat ook goed duidelijk wilden maken. Van alle kanten werd er gegromd en geblaft en 1 hond viel Robbie zelfs aan. Straathonden zijn hier best agressief, vooral 's nachts. In de afgelopen maanden zijn er 3 kinderen doodgebeten, van 1 waren alleen de botten nog teruggevonden... Als volwassene heb je er niet zo heel veel last van. Tenzij je op een motor rijdt (straathonden vinden het erg leuk om in je broek te gaan hangen dan) of dus een hond bij je hebt.

Eenmaal thuis, Robbie moest op 3 poten de trap op omdat die rot-straathond hem best hard gebeten had, heb ik hem wat eten gegeven. Geen verantwoord hondenvoer, maar rijst-met-een-prutje. Volgens Monika at hij dat altijd, maar mooi niet dat hij een hap nam. Denk dat hij de kookkunsten van onze maid Valentina niet echt kon waarderen.

De volgende dag (vrijdag) moest ik gewoon werken dus zou Robinsky de hele dag alleen thuis zijn. 's Ochtends een rondje gelopen, gewapend met een stok om de straathonden van me af te meppen, en 's avonds toen ik terug kwam weer. Tot mijn grote opluchting had hij niks stuk gemaakt en ook had hij zijn behoeften netjes bewaard tot 's avonds. Helaas leek hij het eten nog steeds niet lekker te vinden dus heb ik in het weekend maar echte hondenbrokken gehaald. Kostte bijna 20 euro voor 4kg en daar zou hij dan 10 dagen mee kunnen doen. Ik eet zelf nog niet eens voor 20 euro in 10 dagen!!! Maar goed, de hond bracht ook wel veel gezelligheid, dus dat had ik er wel voor over.

Zondagavond kwam Arun weer thuis, die was in Goa voor een seminar en die schrok zich ook rot toen we gingen lopen en die ene gemene straathond Robbie weer aanviel. Hij belde de politie die beloofde dat ze iemand zouden sturen, maar tot nu toe niks gezien... Denk dat er eerst weer een kind doodgebeten moet worden voordat ze iets doen hier :-(. Ook Arun vond het erg gezellig met Robbie in huis. Behalve het feit dat Robbie gewend is om in bed te slapen. Van Arun mocht dat niet, dus wat deed die slimme hond? Op het moment dat wij naar bed gingen sloop hij stiekem onder het bed en daar bleef hij dan heeeeeel stil liggen. Wij dachten dat hij in de kamer was, dus deden de deur dicht. Als we dan eenmaal lagen te slapen klom hij op het bed. Waar hij vervolgens het halve bed in beslag nam.

De rest van de week hebben we Robbie vooral boven op het dakterras uitgelaten zodat we de straathond konden ontwijken. Alleen als we hem niet zagen dan liepen we wel een "gewoon" rondje. Robinsky raakte ook gewend aan de hondenbrokken en leek ze zelfs wel lekker te vinden.

Op zondag haalden Monika en Gunjan hem weer op, nadat we hebben aangeboden dat we best willen oppassen als ze een weekendje weg gaan of zo. Het is echt leuk om een hond in huis te hebben, maar heel eerlijk hebben we er niet genoeg tijd voor om er echt 1 te hebben.


Verder... is er een heleboel gebeurd. Dat krijg je natuurlijk als je maandenlang niks schrijft... We hebben een aantal feesten gehad hier, ben dus naar Nederland geweest, de kinderen zijn geweest. 2 keer zelfs. Volgende week loop ik een modeshow, georganiseerd door een bedrijf dat trainingen geeft aan Indiers die naar het buitenland gaan. Ze waren op zoek naar buitenlandse modellen (ahum) die in Indiase kleding gaan lopen. Paar weken geleden ben ik geweest om de maten op te laten nemen, morgen passen en volgende week zaterdag is de show. Ook komt volgende maand de koningin naar Bangalore en als het goed is ontvangen we via de ambassade een uitnodiging. Ben erg benieuwd!

Zoals vaker heb ik het voornemen om de site vaker te gaan updaten. Kans is nu wel groter omdat 1 van onze buren draadloos internet heeft en dat niet heeft beveiligd. Oftewel: ik kan via mijn laptop op zijn netwerk en zo op internet. Dus internet thuis :-D.

Voor nu allemaal heel veel liefs en geniet van het mooie weer! Het is bij jullie bijna net zo warm als bij ons!

Liefs,

Sanne