Monday, September 24, 2007

We hebben gewonnen!

Hoi allemaal,

India heeft de worldcup 20-20 cricket gewonnen! Na een zinderende finale tegen Pakistan, zojuist gespeeld. Afgelopen zaterdag moesten "we" (zie hoe leuk in India vind, zolang het maar niet over bankpasjes of straathonden gaat ;-) tegen Australië. Australië is zo ongeveer het Brazilië van cricket dus iedereen werd al helemaal gek toen we daarvan wonnen. Vandaag moesten we tegen Pakistan en dat is ongeveer hetzelfde als Nederland-Duitsland.

De wedstrijd begon om half 6 en vanaf dat tijdstip zat/stond half Oracle in de kantine tv te kijken. Ikzelf ook. India scoorde 157-5 (dit betekent 157 runs, maar 5 spelers uitgespeeld - zie de spelregels hieronder). Niet echt een geweldige score (we scoorden 188 tegen Australie) en Pakistan had dus een goede kans om te winnen.

Het 2e deel van de wedstrijd heb ik niet kunnen zien want moest nog iets doen op het werk en ook nog van werk naar huis komen. Het was opvallend rustig op straat: normaal doe ik er 3 kwartier tot een uur over (met regen 1,5 uur), maar vandaag was ik er binnen 30 minuten! Toen ik thuis kwam zag ik nog net de laatste "over". Pakistan had nog 6 ballen en ze hoefden nog maar 12 punten te scoren. Wel waren er al 9 spelers uitgespeeld en als je er 10 uitspeelt dan win je ook.

De eerste bal was 0 punten. Dus goed voor India. De tweede bal was 6 punten, erg slecht voor India: Pakistan had nog 4 ballen en hoefde nog maar 6 punten. De derde bal vloog hoog de lucht in en... WERD GEVANGEN! Dat betekende dat de 10e speler werd uitgespeeld van Pakistan en India dus won!! Meteen renden mensen de straat op hier om vuurwerk af te steken en denk dat het netwerk ook plat lag want kon de eerste 2 minuten niet sms'en.

Iedereen dus blij hier, cricket is volkssport nummer 1 dus het is nu net zoiets als dat Nederland de WK voetbal zou winnen. Erg leuk om mee te maken.

Voor de geinteresseerden, de regels voor cricket:

Cricket wordt gespeeld op een rond veld met een diameter van tussen de 114 en 160 meter.
Rondom het uiteinde van het veld ligt een touw dat van belang is bij de puntentelling.
In het midden van het veld is de “pitch” en hier gebeurt het allemaal. De pitch is 20 meter lang en 3 meter breed. Aan elk uiteinde van de pitch staan 3 paaltjes in de grond, deze 3 paaltjes samen heten een “wicket”.

Een cricketteam bestaat uit 11 spelers en voor de wedstrijd begint wordt er getost. De winnaar mag kiezen of ze eerst aan slag willen (batten) of eerst het veld in willen (fielden). De field partij staan met z’n elven in het veld en de bat partij met 2; bij elke wicket staat 1 batsman.

Eén persoon van de field partij, de “bowler”, gooit de bal naar de batsman (van de andere partij dus) die aan de andere kant van de pitch staat. Het gooien moet op een bepaalde manier gebeuren; vanaf een bepaalde lijn en je moet je arm recht houden. Er wordt dus over een lengte van 20 meter gegooid; van de ene kant van de pitch naar de andere. De bedoeling is dat de batsman de bal wegslaat want zo kunnen er punten gescoord worden.

Elke keer dat de bal ver genoeg weggeslagen wordt dat de batsman van de ene wicket naar de andere kan rennen krijgt de partij 1 punt (run). Er zijn 2 batsmannen en ze moeten elkaar kruisen. Dus als batsman 1 bij de wicket aan de linkerkant van de pitch staat en batsman 2 bij de wicket aan de rechterkant moeten ze als het ware elkaars plaats innemen om een run te scoren. Als de batsman zo hard slaat dat de bal het touw raakt dat rondom het veld ligt, dan krijgen ze automatisch 4 runs. Als de bal zonder de grond te raken in 1 keer over dat touw vliegt (dus het veld wordt uitgeslagen), krijgen ze 6 runs.

Elke bowler mag 6x werpen, dit wordt een “over” genoemd. Na elke over wordt er gewisseld; er komt een andere bowler en ook wordt er van wicket gewisseld. Als er eerst van links naar rechts werd gegooid dan wordt er nu van rechts naar links gegooid. Let op: er wordt dus niet van TEAM gewisseld, alleen van BOWLER. Als India besloten heeft om te fielden dan blijven ze dat doen totdat ze uit zijn, dan pas wordt er gewisseld tussen de teams. India wordt dan slag en de tegenpartij wordt field. In deze worldcup heeft elk team 20 overs. In totaal wordt er dus 120 keer geworpen (20x6 ballen per over).

Tegen Engeland scoorde India 6 "sixes" in 1 over, dat is echt onvoorstelbaar goed. Kijk maar op: http://www.youtube.com/watch?v=ZZo7M5UYwmw&mode=related&search

De slagpartij probeert dus zoveel mogelijk punten te scoren en de fieldpartij probeert om de batsmannen uit te spelen. Er zijn 4 manieren:

1). De bowler gooit de bal, de batsman raakt hem niet en daardoor raakt de bal de wicket achter
de batsman. Dit is een “Out Bowled”.
2). De batsman blokkeert de wicket met zijn lichaam zodat de bal de wicket niet kan raken. Dit is niet toegestaan en wordt een “Out LBW (LegBefore Wicket)” genoemd.
3). De batsman slaat de bal, maar iemand van de field partij vangt hem. De “Out Caught” en
4). Wanneer de batsmannen aan het rennen zijn tussen de wickets om runs te scoren en de fieldpartij gooit de bal tegen de wicket voordat de batsman er is dan is deze uit en dit is de “Out
Run Out”.

De batsman die uit is moet het veld verlaten en wordt vervangen door een andere (vaak minder goede!) speler.

Er wordt gewisseld van team zodra er 20 overs zijn gegooid door de field partij of zodra de field partij 10 van de 11 batsmannen heeft uitgegooid. De regel van de 20 overs geldt voor deze world cup, er zijn ook cricket matches waarin ze zoveel mogen werpen als ze willen en er wordt pas gewisseld als er 10 van de 11 batsmannen uit zijn. Deze wedstrijden kunnen letterlijk dagen duren!

Als je cricket op t.v. kijkt dan laten ze onderin beeld de score zien. Als je 183/3 ziet staan, dan betekent dat dat er 183 runs gescoord zijn en dat er al 3 batsmannen uitgespeeld zijn. Bij de overs zal iets staan van “12.3”, dit betekent dat er al 12 overs geworpen zijn en dat ze nu
bij de 3e bal van over nummer 13 zijn.

Partij 1 zet dus het doel voor partij 2. Als partij 1 na 20 overs een score heeft van 150 runs, dan moet partij 2 dus 151 scoren. Doen ze dat, dan winnen ze. Doen ze dat niet, dan verliezen ze.Pakistan had dus bijna gewonnen (ze hoeften nog maar 6 punten en hadden nog 4 ballen), maar omdat de 10 spelers uitgespeeld waren won India alsnog!

En nog even mijn favo moment van de worldcup: Het einde van India-Australie. India weet al dat ze gaan winnen dus 1 van de spelers is aan het dansen op het veld:

http://www.youtube.com/watch?v=0dnidqGXd1E

1 comment:

  1. Heej Sanne, zomaar 2 berichtjes achter elkaar, je zou er overspannen van kunnen worden!!
    Vond de uitleg heel interessant maar snap het nog steeds niet. Misschien toch maar een keer ter plaatse gaan kijken?
    Groeten, ook voor Arun en de kids, ook namens Wilma natuurlijk,
    Jan.

    ReplyDelete