Monday, January 29, 2007

Ash en Abhishek gaan trouwen!

Wie? Hoor ik jullie denken. Nou, dat zal ik jullie eens gaan uitleggen. Aishwarya Rai en Abhishek Bachchan zijn hét showbiss couple van Bollywood. Denk Brad Pitt / Angelina Jolie: ze zijn zeg maar de “Brangelina” van India.

Meer dan een jaar doen de geruchten al de ronde dat ze verloofd zijn, gaan trouwen of zelfs al in het geheim getrouwd zijn. Misschien wel al langer, maar toen was ik hier nog niet en las ik er uiteraard niks over in de kranten. Allebei zijn ze Bollywood acteurs en niet zomaar de minsten: Abhishek is de zoon van Indiaas meest gerespecteerde acteur, Amithab Bachchan (ook wel Big B genoemd) en zijn moeder, Jaya, was tot aan haar huwelijk ook zeker niet onverdienstelijk als actrice.

Ash heeft weliswaar geen acteur roots, maar is wel een ex Miss World en ondanks dat ze vaak als “te plastic”wordt bestempeld (dat kind is echt onvoorstelbaar mooi), heeft ze behoorlijk wat films op haar naam staan, zowel in Bollywood als Hollywood.

En nu gaan ze dus officieel trouwen… de kranten raken er niet over uitgepraat. Natuurlijk gaat het over de zaken waar een Nederlandse gossip zich ook mee bezig zou houden: wat is de locatie, wie worden er uitgenodigd en vooral: wat trekt ze aan? Doet ze om zou ik eigenlijk moeten zeggen want uiteraard gaat ze in saree. Als ik het goed heb begrepen wordt er nu ergens een zijden saree speciaal voor haar gemaakt die ongeveer 13 duizend euro (!) gaat kosten.

De trouwdatum is nog niet geprikt want dat kan alleen door een astroloog gedaan worden, maar de verwachting is dat ze ergens in februari al zullen gaan trouwen. Dit omdat Abhishek’s oma erg ziek is en er graag wel bij wil zijn. Jaja, inmiddels ben ik van alles op de hoogte.

Uiteraard wordt er ook veel geschreven over het verleden van de toekomstige bruid en bruidegom. Abhishek is ooit kortstondig verloofd geweest met een andere Bollywood actrice en ook Ash heeft al een aantal relaties gehad. En dat kan natuurlijk niet. Ook heeft Ash de fout gemaakt om in één van haar laatste films “te gewaagd” gekleed te gaan en daar is een groot deel van de bevolking ook niet echt over te spreken. De grote vraag is nu ook wat Ash gaat doen na haar trouwen.
Toen Amithab en Jaya gingen trouwen is Jaya gestopt met werken. Een getrouwde vrouw “hoort” niet met andere mannen te flirten, zelfs niet in een film. En aangezien in de films van tegenwoordig soms zoenscènes zitten en vrouwen niet altijd meer van top tot teen bedekt zijn, is het eigenlijk een uitgemaakte zaak: Ash moet stoppen. Hou wel in gedachten dat “zoenscènes” hier een kus op de mond betekent en kleding waarin de vrouwelijke vormen ook maar enigszins uitkomen als vulgair beschouwd wordt. Natuurlijk kun je de discussie aangaan dat een saree eigenlijk ook wel erg veel bloot laat zien, vooral de buik en taille en dat er trouwens heel veel Bollywood films zijn waarin de meiden westerse mini-rokken en naveltruitjes dragen, maar dat telt dan niet. Onlangs is er een complete zender van de televisie gehaald, AXN, omdat zij het lef hadden gehad om een programma over “de tien meest sexy reclamespotjes” uit te zenden.

Volgens bepaalde bronnen zal Ash waarschijnlijk in ieder geval tot 2008 nog werken aangezien ze al getekend heeft voor een aantal films. Wat er daarna gaat gebeuren is nog een verassing voor iedereen, inclusief Ash zelf. Zij neemt na haar trouwen dit soort beslissingen niet meer zelf, dat wordt gedaan door de man of zijn ouders. In haar geval zullen het haar schoonouders zijn die beslissen over haar toekomst. In een interview heeft ze zelf ook aangegeven dat het eigenlijk al een tijdje zo is dat zij beslissen of Ash wel of niet in een film gaat spelen en zo ja, hoe ze gekleed gaat en wat voor dingen ze wel of niet kan doen.

Voor ons Nederlanders bijna onvoorstelbaar, maar hier in India nog de gewoonste zaak van de wereld. Een vrouw wordt in principe als bezit gezien van haar man en als ze bij haar schoonfamilie in komt te wonen (wederom een normale zaak hier) als bezit van de hele familie. Een vrouw kan hier volgens de wet ook niet vreemdgaan; als zijnde “bezit” is dat onmogelijk. Mocht ze buiten haar huwelijk wel een affaire hebben dan is alleen die man strafbaar op grond van dat hij aan haar man’s “bezit” heeft gezeten, vergelijkbaar met als hij aan zijn televisie zou hebben gezeten zeg maar. Voordat mensen zich helemaal druk gaan maken, er zijn ook normale mensen hier en Arun is er gelukkig 1 van. De zogenaamde “cosmo-crowd” is veel westerser ingesteld en vrouwen krijgen (van hun man, niet van de wet!) dezelfde rechten als de man. Helaas is de cosmo-crowd maar iets van 10% van de hele bevolking hier dus het zal nog wel even duren voordat dit voor iedere vrouw zo is.

Er is bijvoorbeeld ook een televisie commercial waar ik me dood aan erger. Een vrouw vertelt dat haar man thuis is gekomen met een aantal vrienden en ze eisen een bepaalde snack. Gelukkig voor haar heeft ze de nieuwe XYZ snelkookpan zodat ze binnen een half uur aan hun wensen kan voldoen. De mannen zijn vol lof over haar kookkunsten en haar man eindigt het spotje door trots te zeggen “dat is nou mijn vrouw!”. Op zich ben ik echt niet te beroerd om wat zoutjes op tafel te zetten als Arun mensen uitnodigt, maar hij moet het toch echt niet in z’n hoofd halen om van mij te eisen dat ik een bepaalde snack ga maken. Zal hij ook niet doen want ik kan voor geen meter koken, maar dat terzijde. Maar voor veel vrouwen is dat toch wel het leven als getrouwde vrouw: thuis zitten wachten met de potten en pannen tot manlief thuiskomt en precies doen wat hij wil en verwacht. En het ergste (of nou ja, dat vinden wij dan, zij niet!) is dat die vrouwen dat ook echt ZELF WILLEN. Er zijn meiden die ik persoonlijk ken die dromen van een leven als huisvrouw. Een leven waar ze thuis zitten, het huis schoonmaken en leuk decoreren, ze thee drinken met de buurvrouw en een uitgebreid ontbijt, lunch en diner koken voor hun man. Ze sterven nog liever dan dat ze hem iets laten koken en het grootste compliment dat ze kunnen krijgen is dat hun man ze een goede huisvrouw vindt.

Kortom: de emancipatie is hier nog ver te zoeken en als het aan het merendeel van de vrouwen ligt, komt die er voorlopig ook niet.

No comments:

Post a Comment