Tuesday, April 11, 2006

De buurt

Hoi allemaal,

Ik zit nu in het internetcafe dicht bij huis. Op het werk heb ik echt geen tijd om de site bij te houden, veels te druk, dus vandaar zo maar even. Jan en Wilma zijn nu in het zuiden, in Kochi. Er was even wat mis gegaan onderweg, ze lagen lekker te slapen en niemand die hun wakker maakte, dus ze waren zo'n 60 kilometer te ver gereden! Gelukkig is het allemaal weer goed gekomen.

Vandaag wil ik proberen om de buurt te beschrijven. Jaja, ik weet het.... dat gaat makkelijker met foto's, maar ik waag een poging.

Als je de poort uitloopt zie je eerst de viskraam. En als je hem niet ziet dan ruik je hem wel. De viskraam is niet zoals in Nederland een gekoelde wagen, het is meer een platte wagen, ongekoeld, waar de vis opligt. Lekker in het zonnetje... Het wordt wel afgedekt met kranten en hij heeft een soort doek aan een stokje waar hij de vliegen mee wegjaagd, maar dat is het ook wel. Lekker hessup dus! Tegenover zit de stomerij waar we tot voor kort onze kleren heenbrachten. Nu hebben we Asha, onze maid, dus die doet tegenwoordig de was.

Ongeveer 20 meter naar rechts is een kruising. Op de kruising zelf liggen ons favoriete restaurant, "Food Plaza" en aan de andere kant een of ander gebouw waar o.a. moslim bruiloften gevierd worden.
Als je op de kruising naar rechts gaat kom je langs een aantal winkeltjes. Een kruidenierswinkel, een winkel waar ze zo ongeveer alles verkopen wat je maar kunt bedenken en een zaakje waar je goedkoop kunt bellen. De kruidenierswinkel verkoopt ook thee dus vaak gaan we daar op zondagochtend heen om een kopje thee te drinken. Die winkel die alles verkoopt heeft echt van alles. Of je nou de nieuwste deo van Axe wilt hebben of een horloge dat je in een of ander tijdschrift hebt gezien, hij heeft het of hij regelt het voor je. Erg ideaal!

Als je op de kruising rechtdoor gaat heb je aan de linkerkant 2 internetcafes (in eentje zit ik nu). Aan de overkant zit het instituut voor moslim studies, inclusief moskee. Waar dus ook 5 keer per dag/nacht vanaf gebeden wordt. In het begin werd ik er wakker van, nu hoor ik het niet eens meer. Aan het einde van de straat rechts ligt de bank waar we kunnen pinnen en ook vind je daar fruitstallen. Voor als je papaya of zo wil. Een papaya kost ongeveer 40 eurocent :-).

Op de kruising linksaf kom je wederom langs allerlei winkeltjes: kruidenierszaken, elektriciteitswinkel, videotheek, slager, apotheek en nog een wasserij. De kruidenierszaken hebben ook een bezorg dienst. Onze melk en krant worden bijvoorbeeld elke ochtend voor 7.30 netjes bezorgd. Verder zijn bijna alle winkels 7 dagen per week tot 2200 uur open. De videotheek komen we ook regelmatig. Meestal is de kwaliteit wel ok, maar het gebeurt ook regelmatig dat het een dvd is die in de bioscoop is opgenomen zodat je mensen hoort lachen of door het beeld ziet lopen. Een dvd huren kost trouwens iets van 80 cent. Slagers hebben we er 2 van, eentje die alleen maar varkensvlees verkoopt en eentje die ook andere soorten vlees verkoopt. Normaal gesproken eten Arun en ik vegetarisch, maar in het weekend halen we wel vlees. Oh ja, de groenteman zit er ook nog, die was ik bijna vergeten. Dan iets verder een klein restaurantje en dan komt er weer een groepje winkels met o.a. de wasserij en de apotheek. We hebben wel eens gehad dat we onze kleren naar die wasserij brachten en toen zagen we ze op een gegeven moment allemaal buiten hangen om te drogen, wel een grappig gezicht. De apotheek verkoopt medicijnen (duh!) en vaak hoef je niet eens een recept te hebben. Wel verkopen ze medicijnen alleen in kleine aantallen zodat mensen geen zelfmoord plegen (echt waar!). Er zijn nog wel meer winkels... zo is er nog een bakkerij en ook zitten er divere kapsalons/beauty centers. Maar dit zijn de belangrijkste wel.

Dan heb je ook nog de "mobiele" winkels: de viskraam is daar eigenlijk ook eentje van. Naast de viskraam zie je regelmatig de groenteman, de messenslijper, de oud papier ophaler (niet te missen, al van een paar honderd meter afstand hoor je hem gillen: paper! paper!) en ook mobiele thee verkopers, die lopen met grote thermoflessen rond met een kraantje eraan. Beetje zoals Heineken dat doet op festivals met bier, maar dan dus met thee.

Op straat zelf zie je vooral veel afval, er is niet echt een goed georganiseerde vuilnisophaaldienst en ook zie je zwerfhonden, -paarden en -ezels. Katten niet zo heel erg veel. Qua vervoer zijn het voornamelijk riksjaws en motoren. Af en toe een auto of een vrachtwagen. De meeste vrachtwagens hebben op de achterkant "Sound Ok Horn" staan. Dat betekent: toeter aub even als je er langs wilt. Jaja, je moet het maar weten....

Ok, ik hoop dat jullie een beetje een idee hebben van onze buurt. Ik zal proberen wat foto's te maken en op de site te zetten.

Liefs, liefs, liefs!

Sanne

3 comments:

 1. Hallo allemaal,
  Wij zitten in een Internetcafe in Chenay om jullie een mailtje te sturen voor zover dat mogelijk is omdat we alleen Hotmail kunnen bereiken (normaal Planet) en hebben de indruk dat alleen hotmail klanten hun mail ontvangen!
  Kunnen bevestigen wat Sanne schreef en jawel het is bloedheet!
  We hebben met z'n viertjes een erg leuk weekend gehad op een houseboat (soort hotel met 2 slaapkamers en zitgelegenheid en 3 man personeel voor ons vieren!
  Hebben het heerlijk gehad, mooie natuur gezien en het was goed van eten en drinken.
  Gaan nu op weg met de (nacht) trein richting Madurai om oa. tempels te bezoeken, zijdemarkten enz. enz.en hopen zaterdag weer bij the kids in Bangalore te zijn om het laatste weekend samen door te brengen! Wilma en Jan

  ReplyDelete
 2. i have no clue whats being said here but havin wilma and jan here was great!!! keep doin the beer jan!!

  arun

  ReplyDelete
 3. @Wilma en Jan , het is leuk om te lezen dat jullie het ook erg na jullie zin hebben gehad. En ik kan geloven dat als je daar komt het bloed en bloed heet is :-)

  @Sanne , normaal zou ik weer beginnen te mekkeren waarom er nog geen fotos op staan, maar voor deze ene keer zal ik dat niet doen om de simpele reden dat ik nu achter loop en met het naar beneden scrollen een heleboel fotos voorbij zag komen :-)

  x

  ReplyDelete