Wednesday, November 08, 2006

Verkiezingen

Hoi allemaal,

Elke dag lees ik op nu.nl wat er allemaal in Nederland gebeurt. Zo zag ik bijvoorbeeld dat het koud begint te worden (hier ook.... nog maar 25 graden overdag :-P) en ook uiteraard het nodige over de verkiezingen. Niet dat ik me nu super interesseer voor politiek, maar als jullie denken dat de regering in Nederland af en toe niet weet waar ze mee bezig zijn, wat info over de politiek hier. Ik kan het alleen maar hebben over Bangalore / Karnataka want er zijn grote verschillen tussen de verschillende staten.

Ik wil het met name hebben over 2 ministeries: Onderwijs Cultuur & Wetenschap en Verkeer & Waterstaat. Niet dat ze hier ook zo heten, maar ik moet mijn verhaal toch ergens aan ophangen.


Cultuur: Voor de mensen die het in Arun's post gemist hebben, Bangalore heet geen Bangalore meer maar Bangaluru / Bangalooru (spreek uit: Bangaloeroe). Per 1 november is de naam veranderd om het meer Indiaas te laten klinken. 6 andere steden hebben ook een nieuwe naam gekregen. Dit is natuurlijk niet zomaar gebeurd... het is zeker 3x uitgesteld omdat ze er nog niet klaar voor waren en nog steeds vergaderen de hoge heren er lustig op los of de Engelse schrijfwijze Bangalooru (met 2 oo) of Bangaluru (met een u) in het midden moet zijn. Een van de vele dingen waarvan de belastingbetalende burger zich afvraagt of het geld niet beter besteed kon worden... Niet dat iedereen belasting betaalt trouwens, bij veel bedrijven gaat dat niet automatisch en moeten mensen dat zelf doen en dat gebeurt dan uiteraard niet. Zag vandaag in de krant nog wel een 'grappige' advertentie: een halve pagina groot, in kleur, met daarin contactpunten om belastinginners aan te geven als ze om een 'bribe' vragen, corruptie dus. Jaja, je moet hier in India blijkbaar de belastingdienst eerst omkopen om belasting te kunnen betalen ;-). Corruptie is een groot probleem, maar kan ook zijn voordelen hebben. Discotheken die om half 12 dicht moeten kunnen opeens toch wel openblijven na het betalen van de juiste personen en als je aangehouden wordt door de politie kom je er met een paar 100 rupees (paar euro's dus) meestal wel vanaf.

Onderwijs is, zoals iedereen weet, erg belangrijk. En zeker in India. Regelmatig zie je in de kranten advertenties van instituten die baby's vanaf 3 maanden oud (!!) trainen zodat ze later erg intelligent worden. Alles staat of valt hier met je scholing. In prinicpe heb je 1 school waar je tot je 16e opzit (dus basisschool en middelbare school in 1) en als die school goed is dan heb je veel betere kansen om toegelaten te worden op een goede universiteit. En die goede universiteit heb je weer nodig om een goede baan te vinden. Niet altijd helemaal eerlijk, maar zo werkt het wel. Alle scholen in India zijn in principe hetzelfde: ze volgen dezelfde syllabus, het grote verschil zit hem in de kwaliteit van de docenten en leermiddelen. Goede scholen zullen alleen docenten hebben die zelf tenminste universiteit hebben gedaan en beschikken over computers, bibliotheek, individuele aandacht voor leerlingen enz. Minder goede scholen hebben lang niet genoeg docenten, soms niet eens een dak boven het hoofd en al helemaal geen computers. Hetzelfde geldt trouwens voor de universiteiten: er zitten echt hele grote verschillen tussen de universiteiten hier, niet zoals in Nederland dat het niet zo heel erg veel uitmaakt aan welke universiteit je hebt gestudeerd omdat ze allemaal wel goed zijn. Ter vergelijking: In de onlangs verschenen top 100 van beste universiteiten ter wereld waren er 7 Nederlands en 1 Indiaas terwijl er ontelbaar veel universiteiten hier zijn. Komt ook omdat er niet zoiets bestaat als MBO of HBO, alles is hier universiteit. Net zoals er dus geen verschil is tussen vmbo, havo of vwo: iedereen zit door elkaar.

Dit even kort als achtergrondinformatie. In Karnataka zijn er scholen die in het Engels lesgeven en scholen die in het Kannada (de lokale taal) lesgeven. Grof gezegd zijn de Engelse scholen beter dan de Kannada scholen en ouders hebben hun kinderen (dus) liever op een Engelse school. In 1994 is er een wet aangenomen in Karnataka dat nieuwe scholen in ieder geval tot en met de 5e klas (zeg maar onze groep 8) in het Kannada moeten lesgeven, daarna mogen ze eventueel overgaan naar het Engels, zo niet dan kregen deze scholen geen vergunning. Eigenlijk wilde de regering alle scholen vanaf 1994 in het Kannada laten lesgeven, maar dat gaf problemen met (met name) de Internatiale Scholen waar buitenlandse kinderen heengaan. Dus: de scholen die al in het Engels lesgaven mochten Engels blijven, de rest moest Kannada worden. Zoals in veel gevallen is er een groot verschil tussen wat de regering zegt en wat daadwerkelijk gebeurt dus veel scholen bleven in het Engels lesgeven, ondanks dat dat dus eigenlijk niet meer mocht. En geen haan die er naar kraaide want de onderwijs inspectie kon (uiteraard) omgekocht worden. De laatste jaren, met de IT boom hier, zijn er ontzettend veel internationale bedrijven gekomen die niet echt zitten te wachten op Kannada sprekende mensen waardoor het nog eens benadrukt werd dat Engels belangrijk is, wederom: Engels spreken betekent betere school, betekent betere universiteit, betekent grotere kans op een goede baan. Ik kan me voorstellen dat jullie je afvragen wat het probleem is, in Nederland studeren kinderen vaak tot en met de universiteit in het Nederlands en het is niet bepaald zo dat we daarom geen goede banen kunnen krijgen. Het grote verschil is dat in Nederland (bijna) niemand in het Engels leskrijgt en het niveau van Engels is dus voor iedereen ongeveer even goed (of slecht). Dit in tegenstelling tot India waar kinderen die vanaf dag 1 in het Engels les krijgen een grote voorsprong hebben op kinderen die pas vanaf hun 12e, of wanneer ze naar de universiteit gaan, in het Engels les krijgen.

Ongeveer 2 maanden geleden kwam de onderwijsminister er "opeens" achter (na 12 jaar dus....) dat er scholen zijn die in het Engels lesgeven terwijl ze Kannada zouden moeten zijn. En wat besloot deze beste man? Om die scholen allemaal te sluiten! En het gaat hier dus om ruim 2000 scholen, waarvan zo'n 1500 in Bangalore. Het schooljaar loopt hier van mei tot april dus het was lekker halverwege het schooljaar. Grote opschudding dus, niemand wist meer waar die aan toe was en de kranten stonden er vol van. Waarom opeens nu, na 12 jaar? Wat gebeurde er met de honderd duizenden leerlingen? En de leerkrachten? En wat met de leerlingen die aan die scholen waren afgestudeerd? Was hun diploma nog wel geldig? De onderwijsminister legde uit dat de scholen niet moesten zeuren want ze wisten dat ze fout waren. En alle onderwijsinspecteurs die steekpenningen hadden aangenomen zouden worden ontslagen. Leerlingen en leerkrachten moesten nu verdeeld worden over de scholen die WEL de juiste vergunningen hadden en dit alles moest binnen een maand gebeuren. En leerlingen die afgestudeerd waren aan deze scholen hadden een ongeldig diploma want de school zelf voldeed niet aan de eisen. De grote meerderheid vond dit klinkklare onzin en niet kunnen, zo halverwege het jaar. Er waren ook groeperingen die hier erg blij mee waren en vonden dat de minister nog een stap verder moest gaan: ALLE scholen moesten Kannada worden, zelfs de internationale.

Na ongeveer 3 weken kwam de minister tot de conclusie dat het wellicht toch niet zo slim was om de scholen halverwege het jaar te sluiten en besloot hij dat de scholen iig het schooljaar mochten afmaken. En de diploma's zouden gewoon geldig zijn want het was toch wel sneu anders voor die miljoenen (!!!) oud-studenten. Wel bleef hij bij zijn standpunt dat alle scholen van na 1994 Kannada moesten worden want dat was nou eenmaal de wet. Voor de goede info: zijn eigen kinderen zitten (uiteraard) op een Engelstalige school. We zijn nu bijna 2 maanden verder en net zoveel zichzelf tegensprekende berichtgevingen. Niet sluiten, wel sluiten en als wel sluiten, welke scholen? Op het moment is de conclusie dat alle scholen van na 1994 in het Kannada moeten lesgeven, maar wel al Engels als vak mogen geven. De discussie gaat er nu over of dat genoeg is (NEE zeggen de meeste mensen) en of Engels dan vrijblijvend is of dat het een verplicht vak is (want dat willen de Karnataka-lievende mensen niet, die willen helemaal geen Engels). Onbegrijpelijk voor veel mensen hoe dit allemaal gaat, hoe ministers totaal niet nadenken over wat ze roepen en hoe ze binnen 2 maanden van hun standpunt 180 graden draaien en weer terug.

Een ander (kort) ding is met het ministerie van Verkeer & Waterstaat. Ik zal het niet hebben over het verkeer hier (echt alles rijdt door elkaar, 1 grote chaos) of de conditie van de wegen (vol gaten en kuilen en het duurt zeker 2 jaar voordat 1 kleine weg is aangepast met alle overlast van dien), maar specifiek over motorrijders. De motor is hier wat voor ons de fiets is: bijna iedereen heeft er wel eentje. Motors kunnen hier niet zo hard als bij ons en mede daardoor rijdt niemand met een helm op. En dat vond de minister van Verkeer & Waterstaat niet kunnen. Iedereen die op een motor rijdt, MOET een helm. Dit was zeker een half jaar geleden al besloten. Maar toen kwamen de protesten want voor veel gezinnen is het simpelweg onbetaalbaar om een helm te kopen. Regelmatig zie je hier vader-moeder en 2 kinderen op de motor en als die allemaal een helm op moeten dan wordt het een beetje te duur. Paar maanden wachten en toen kwam het antwoord: Ok, ok, maar dan in ieder geval de bestuurder. Je vraagt je dan inmiddels al af waarom die regel er uberhaupt is: denken ze dat alleen de bestuurder gewond raakt bij een ongeluk of zo? Maar goed, het was voor de meesten in ieder geval al een vooruitgang. Nog niet goed genoeg want de protesten gingen door, om verschillende redenen. Twee weken geleden kwam dan de definitieve uitspraak: vanaf 6 November moet iedere bestuurder van een motor een helm op (degenen die achterop zit(ten) dus niet). Uitzondering op deze regel is het district Bellary: daar hoeven mensen helemaal geen helm op want daarvoor is het te warm overdag............ Hahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!

Overigens valt de boete mee: 100 rupee (2 euro) bij de eerste overtreding en 300 (6 euro) bij elk vervolg.

Vanuit Bangalore oeps..... Bangaluru groet u uw correspondente!

Liefssssss

1 comment:

  1. Pff dacht dat ze hier moeilijk deden , maar daar is het helemaal ehuh anders:) Ze hadden natuurlijk ook iets kunnen doen aan de prijzen van de helmen :) maar daar denken ze niet aan hihi. Laat ze het maar niet weten want anders beginnen ze weer:-)

    Liefs

    Jeroen

    ReplyDelete